Kanada’da Lisans Eğitimi Nasıl Alırım?

Kanada’da Lisans eğitimi almak için iki seçeneğiniz var.

İlk Seçenek; Kanada’da ne üzerine eğitim almak istiyorsanız, o branşta ön lisans eğitimine başlayıp daha sonra lisans tamamlayabilirsiniz. Ön lisans kabul şartları ve ekonomik bütçesi sayesinde daha çok tercih edilmektedir. Not ortalamanız, aldığınız krediler yeterli görüldüğü takdirde ön lisans programından mezun olduktan sonra kolay bir şekilde lisans programına devam edebilirsiniz.

İkinci Seçenek; Türkiye’de aldığınız lise transkriptiniz, İngilizce yeterlilik sertifikanız (TOEFL/IELTS), referanslarınız ve niyet mektubunuz ile birlikte lisans eğitimine başvurunuz yapılır. Yeterli donanıma sahip görüldüğünüz takdirde doğrudan lisans eğitiminize başlayabilirsiniz.

Kanada Üniversite Kabul Şartları Nelerdir?

Her üniversiteye ve bölüme göre değişmekle birlikte okulun istediği sınav dereceleri, not ortalamanız, referanslarınız, sosyal faaliyetleriniz ve niyet mektubunuz dikkate alınarak kabul gerçekleşir. Türkiye’de bir üniversite seçme – yerleştirme sınavına girmeden lise diplomanız ile direk kabul alabilirsiniz.

Öğrenim Dili Nedir?

Kanada’nın İngilizce ve Fransızca olarak iki resmi ve konuşma dili vardır. Üniversite eğitimlerinde iki dilde de eğitim bulabilirsiniz. Ama üniversitelerde yoğunlukla İngilizce eğitim verilmektedir.

İstediğim Bölümde Eğitim Alabiliyor Muyum?

Evet, başvuru yapmak istediğiniz okulun kabul koşulları arasında yer alan not ortalaması ve sınav puanlarını tutturduğunuz sürece dilediğiniz bölümde eğitim alabilirsiniz.

Eğitim Başlama Tarihi Ne Zamandır?

Kanada’da sadece tek bir başlangıç dönemi yoktur. Güz dönemi Ağustos – Eylül’de; Bahar dönemi de Ocak ayında başlar.

Eğitim Maliyetleri Nelerdir?

Özel okullar 8.000 CAD – 30.000 CAD arasında, Devlet okulları 5.000 CAD – 15.000 CAD arasında değişmektedir. Buna ek olarak 1 sene süreli konaklama, yeme-içme, ders materyalleri maliyetleriniz de şehir ve bölüme göre değişmekle birlikte 8.000 CAD ile 30.000 CAD arasında olabilmektedir.

Not Ortalamam (GPA) Çok Düşük Fakat Kanada’da Lisans Eğitimi Almak İstiyorum. Nasıl Bir Yol İzlemem Gerekir?

Lise not ortalamanız 4 senelik bir üniversiteden kabul almaya yeterli değil ise öncesinde Ön Lisans eğitimi alabilir ve bu Ön Lisans eğitiminizi tamamlayınca da 4 senelik bir üniversiteye geçiş yapabilirsiniz. Ön Lisans programlarında okulun talep ettiği not ortalaması ve diğer giriş şartları, dört yıllık bir üniversite programına giriş koşullarından daha kolaydır.

 

Eğitimim Süresince Nerede Kalacağım?

Üniversiteler uluslararası öğrencilere ilk yıllarında üniversite yurtlarında konaklama şansı vermektedir. Zamanında başvuru yapan yüksek lisans öğrencileri mastır programları boyunca ve lisans öğrencileri ilk yılları boyunca konaklama garantisi almaktadır.

Kanada’da Eğitim Almak İçin Hangi Sınavlara Girmem Gerekiyor?

Başvuru yapacağınız okula göre değişmekle birlikte

Lisans eğitimi için: İngilizce bilginizi ölçen TOEFL ya da IELTS sınavlarına;

Yüksek Lisans eğitimi için: GMAT ya da GRE ve yine İngilizce bilginizi ölçen TOEFL ya da IELTS sınavlarına;

Doktor eğitimi için: GMAT – GRE sınavlarına ek olarak TOEFL ya da IELTS sınavlarına girmeniz gerekmektedir.

TOEFL Sınavı Nedir?

Test of English As A Foreign Language: ETS tarafından düzenlenen ana dili İngilizce olmayan kişilerin İngilizce seviyesini resmi olarak belgeleyebilmesi için girilmesi gereken bir sınavdır. Paper-based Test (PBT) ve Internet-Based Test (IBT) olmak kaydıyla iki farklı formatı vardır.

Paper Based (PBT): Listening, Structure (Grammer), Reading ve Writing seviyelerinin ölçüldüğü test formatıdır ve sınav süresi üç buçuk saattir.

Toplam En Düşük ve En Yüksek Puan: 310 – 677

Internet Based (IBT): Reading, Listening, Speaking ve Writing seviyelerinin ölçüldüğü test formatıdır ve sınav süresi dört buçuk saattir.

Toplam En Düşük ve En Yüksek Puan: 0 – 120

IELTS Sınavı Nedir?

International English Language Testing System:  IELTS Sınavı iki formata ayrılmıştır.

  • Academic: Lisans ya da yüksek lisans eğitimi almak isteyen kişilerin girmesi gereken sınavdır.
  • General Training: Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda göçmenlik başvurusu için girilmesi gereken sınavdır ve ana dili İngilizce olan bir ülkeye çalışma amaçlı giden kişilerin girmesi gerekir.

Sınav sonucu 0 ile 9 arasında değerlendirilmektedir. Genel olarak lisans ya da yüksek lisans eğitimi almak isteyen kişilerin başvuru yapacakları üniversiteye göre değişmekle birlikte en az 5.5 alması gerekmektedir.

Her iki IELTS sınavında da 4 ayrı grup vardır; Reading, Writing, Listening ve Speaking. Her iki sınavın Reading ve Writing grupları konu başlıkları ile birbirlerinden farklılık gösterir.

GMAT Sınavı Nedir?

Graduate Management Admission Test: Bu test sözel, matematiksel ve analitik yazma becerilerini ölçer ve genellikle lisansüstü yönetim okullarına giriş için istenir. GMAT Sınavında en az 200 en çok 800 puan alınabilir. Yüksek Lisans programının İşletme dalına başvuranların girmesi gereken sınavdır.

GRE Sınavı Nedir?

Graduate Record Examination: Genel Test sözel, sayısal ve analitik düşünme yeteneğinizi ölçer. Konu Testleri ise belirli bir öğrenim alanındaki başarıyı değerlendirir. İşletme alanı dışında mühendislik, fen bilimleri, bilgi teknolojisi ve toplum bilimi gibi alanlarda mastır diploması almak isteyen öğrencilerin, öncelikle GRE sınavına girmeleri gerekmektedir.

IELTS’den / TOEFL’dan İstediğim Sonucu Alamadım, Şimdi Ne Olacak?

Sahip olduğunuz İngilizce dil seviyesine göre farklı bir dil kursunda İngilizcenizi geliştirebilir ya da başvuru yaptığınız üniversitenin ESL programında dâhil olabilirsiniz.

TOEFL ya da IELTS Sınavına Henüz Girmedim. Yine de Okula Başvurum Yapılabilir Mi?

Üniversiteye başvuru yapıldıktan sonra, okuldan Conditional offer (Şartlı Kabul) alınarak TOEFL ya da IELTS sınavlarının sonuçları daha sonra da okula iletilebilirsiniz.

Ben Kendim Başvuramaz Mıyım? Niçin Sizin Aracılığınızla Başvuruyorum?

Tabi ki kendiniz de başvuru yapabilirsiniz, ancak başvurunun takibi, sonuçlanma aşaması ve sonradan yapılması gereken tüm adımlar, yazışmalar, vize danışmanlığınız ve ayrıca doğru yönlendirilebilmeniz için deneyimli ve konusunda uzman eğitim danışmanlarımızın bilgilerinden faydalanmanız sizin açınızdan daha avantajlı olacaktır.

Okula Başvurumu Yaptım, Sizden Bu Aşamada Hizmet Alabilir Miyim?

Hangi aşamada olduğunuza bağlı olarak değişir. (Bu tür öğrenciler için öncelikle öğrencinin hangi aşamada olduğunu tespit edip müdahale etme şansımızın olup olmadığını görmemiz gerekmektedir. Çok nadir olsa da geçmişte bu tür öğrencilere hizmet sunulmuştur).

Vizemi Almamda Yardımcı Oluyor Musunuz?

Evet oluyoruz. Bu hizmet vize konusunda sizi tüm detayları ile bilgilendirmek, başvuru formunu doldurmak, gerekli evrakların eksiksiz tamamlanmasını sağlamak ve randevu almayı kapsamaktadır.

Kanada’da Üniversite Eğitimi Aldığımız Sürede ve Mezuniyet Sonrasında Çalışma İznim Var Mı?

Kanada üniversitelerinde eğitiminiz başladıktan 6 ay sonra part time çalışma izniniz olur.  Tatil dönemlerinde full time çalışabilirsiniz. Eğitiminizi tamamladıktan sonra 1 veya 2 yıl iş bulduğunuz takdirde kendi mesleğiniz ile ilgili çalışma izniniz olmaktadır. Kanada’da eğitim alan Türk vatandaşlarının çalışma hakları Kanada hükümeti tarafından belirlendiği için bu koşullarda değişiklik olabilmektedir.

Kanada’da Eğitim İçin Burs Alma Şansım Var Mı?

Kanada üniversitelerinde eğitim sırasında maddi yeterliliğe bakılmaksızın, adayın akademik ve sosyal başarı durumuna göre burs alması mümkündür.

Üniversiteler bünyesinde verilen burslar:

  • Gerçek Burslar (çalışma ve geri ödeme şartı yoktur)
  • Öğrenci Kredileri
  • Yardımcı İşler (bilimsel asistanlık yapan öğrenciler için)
  • Ödüller (öğrenim yılı sonunda yüksek başarı gösteren öğrencilere verilmek üzere)

Eğer bursunuzu direkt üniversiteden almak isterseniz Kanada’ya varışınız sonrası ilk akademik döneminizde yetkili öğretim görevlileri ile sağlayacağınız yoğun iletişim ve ilgi ile onların sizi bursa layık olarak değerlendirmesi sonucunda sağlayabilirsiniz. Buna ek olarak Fulbright Eğitim komisyonunun belirlemiş olduğu kriterlere sahip iseniz, Kanada Devletinin burs programından da yararlanabilmeniz mümkündür.

Ayrıca İngilizce öğretmenleri için FLTA (Türkçe Öğretim Asistanı) bursları da mevcuttur.

Bunlara beraber Türkiye’deki bazı kurumlar da Kanada’da eğitim almak isteyen öğrencilere burs sağlamaktadır. Bunların bazıları Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK ile TEV’dir.

Scroll to Top
Scroll to Top