Öğrenim Dili Nedir?

Avusturya’da eğitim dili Almancadır. Avusturya Üniversitelerinde Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora eğitimi almak isteyen öğrenciler ya üniversitenin yönlendirdiği okullarda dil eğitimi almalı ve Almanca yeterlilik sınavını vermelidir, ya da başvuru anında istenilen seviyede almanca sertifika veya sınav sonucu vermelidir. Avusturya’da hazırlık dil eğitimi almak isteyen öğrenciler için bu süre ortalama 1 akademik yıldır. Ancak öğrencilerin 4 dönem (2 yıl) Almanca öğrenme hakları vardır.

Viyana Üniversitesinde ve Teknik Üniversitede bazı dersler isteğe bağlı olarak İngilizce verilebilmektedir. Özellikle yüksek lisanslarda İngilizce eğitim daha sık görülmektedir.

 Hiç Almanca Bilmiyorum Ne Yapacağım?

Avusturya´da lisans veya yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler için almanca dil eğitimi ile ilgili bir mecburiyet yoktur. Öğrenim amacıyla gelen öğrencilerin % 95’i Almanca bilmeden gelmektedir, üniversite kayıtları yapıldıktan sonra öğrenciler üniversitenin yönlendirmiş olduğu dil kurslarında yukarıda da belirtilen süre içerisinde Almanca öğrenmektedirler. Vize alabilmek için Almanca gerekliliği de öğrenciler arasında yanlış bir kanıdır. Hiç Almanca bilmeyenler de vizelerini alırlar.

 Dil Kursu Ücretleri Ne Kadardır?

Üniversite öğrencileri genellikle üniversite bünyesinde bulunan kursa gitmektedir. Bu kurslar sürekli olarak açılır.
Orient – 3,5 ay sürelidir ve Mart ayı itibari ile program başlar. Eğitim açısından en düşük seviyeli programdır.

VWU – 3,5 ay sürelidir ve sözel ağırlıklı bölümlerde eğitim alacakların katılması önerilir.

Wihok – 3,5 ay sürelidir ve teknik ağırlıklı bölümlerde eğitim alacakların katılması önerilir.

 Avusturya’da Eğitim Ücreti Ne Kadardır?

Lisans programları için senelik 1500 Euro üniversite harcı (Dönemlik 750 Euro olarak ödenir. Hazırlık eğitimi süresince üniversite harcı ödemenize gerek yoktur.)

 Eğitim Süresi Ne Kadardır?

Lisans Eğitimi (Bakkalaureatsstudium) 3 yıl

Yüksek Lisans (Magisterstudium) 2 yıl

 Avusturya Üniversitelerine Ne Zaman Başvuru Yapılabilir?

Kış Dönemi (Wintersemester) için 31 Ağustos, Yaz Dönemi (Sommer semester) için 31 Ocak tarihlerine kadar başvuru yapılabilir.

 Türkiye´de Üniversitede Halen Okumaktayım, Geçiş Yaparsam Almış Olduğum Dersleri Saydırabilir Miyim?

Eğitimlerinin kalan kısmını Avusturya’da devam etmek isteyen öğrenciler, dil kursundan sonra ders almaya başladıklarında transkriptlerinin tercümesi ile bölümlerindeki almış oldukları denk dersleri saydırabilmektedir. Bu konuda öğrencilerimize yardımcı olmaktayız.

 Bölüm Değiştirebilir Miyim?

Öğrencilerin ÖSYM ile yerleştirildikleri bölüm ya da bu bölüm Avusturya´da yok ise içerik olarak en yakın olan bölüm üzerinden eğitim alma hakları bulunmaktadır. İsteğe bağlı bölüm değişimi yapılamamaktadır. Ailesi (anne, baba, eş) Avusturya´da bulunan öğrenciler için ayrıcalıklar bulunmaktadır. Konu ile ilgili ofislerimizden bilgi alabilirsiniz.

Ön lisans (2 senelik MYO) eğitimimi Türkiye’de Tamamladım. Avusturya’da 4 Senelik Bir Üniversiteye Geçiş Yapabilir Miyim?

Evet, Avusturya’ya yatay geçiş yapabilir ve eğitiminizi 4 seneliğe tamamlayabilirsiniz. Bu imkândan faydalanabilmeniz için Türkiye’de dikey geçiş sınavına girmeniz ve bir üniversiteye yerleştirilebilecek puanı almanız gerekmektedir.

Eğer bir teknik üniversitede eğitiminize devam etmek istiyorsanız Türkiye’de bir üniversiteden kabul alıp kayıt işlemlerinizi tamamlayıp öğrenci belgenizi de almanız gerekmektedir. Teknik üniversiteye başvuru anında bu öğrenci belgenizi de sunmanız istenir.

Lisans Kabul Şartları Nelerdir?

Avusturya’da üniversite eğitimi alabilmeniz için:

12 yıllık Lise eğitimini tamamlamış olmanız,

ÖSYM sınavlarında başarılı olmanınız – Devlet, Vakıf veya Özel bir üniversite’nin 4 yıllık bölümüne yerleşmeniz gerekir. Tercihlerinizin içinde Viyana Teknik Üniversitesi varsa mutlaka okul kayıt işlemini yaptırmalısınız. Eğer Avusturya’da farklı bir üniversiteyi hedefliyorsanız, kayıt yaptırmanız zorunlu değildir, ancak tavsiye edilir.

Açık Öğretim Fakültesini ve iki yıllık Meslek Yüksek Okulunu kazanlar Avusturya’da lisans eğitimi alamazlar. Üniversitelerin ikinci öğretimini kazanmış olan öğrencilerin başvuruları riskli gruba girdiğinden kimi zaman kabul alamama durumu söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle seçim döneminizde üniversitelerin ikinci öğretimlerini tercih etmemenizi önermekteyiz.

 Yüksek Lisans Başvuru İşlemleri

ALES sınav sonuç belgesi, ALES ile yerleştiğiniz yüksek lisans programı öğrenci belgesi, lisans diploması, lisans not dökümü, ayrıca niyet mektubu, öğretim görevlilerinden alacağınız referans mektubunuz, özgeçmiş ve 2 adet fotoğraf gerekli evraklar arasındadır.

Konaklama Seçeneklerim Nelerdir?

Avusturya’da öğrenciler yurt ya da ev tipi olmak üzere konaklamalara yerleştirilirler. Yurt tipi konaklama tercih etmek isteyen öğrencilerin, yer bulmak açısından, mutlaka erken kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Ev tipi konaklamalarda kalacak öğrenciler paylaşımlı şekilde öğrenci evlerine yerleştirilir. Konaklamalarda öğrencilerin en az 1 yıl kalması zorunludur.

Konaklama Fiyatları Nedir?

Yurt tipi konaklamalar aylık 250 Euro’dan başlar. Ev tipi konaklamaların fiyatları ise evin büyüklüğü, kalacak kişi sayısı ve evin yerine göre değişir. Örnek vermek gerekirse 50 metrekarelik bir evde 4 kişi konaklaması durumunda aylık 200 Euro civarındadır. Her iki konaklama için de 3 aylık kira peşin ödenir, sonrakiler ise aylık olarak devam eder. Konaklamalar için aynı Türkiye’deki gibi depozito uygulanır. Bu meblağ ev sahibi veya yurt yetkililerince talep edilir. Ev veya yurttan çıkış yapılırken iade edilir. Depozitolar değişiklik göstermekle birlikte ortalama 1.200 Euro civarındadır.

 Askerliğimi Tecil Ettirebilir Miyim?

Evet, Avusturya’da eğitiminizi alırken askerliğinizi tecil ettirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken eğitiminize başladıktan sonra Avusturya’da bulunan Türk Konsolosluğunda öğrenci dosyası açtırmalısınız.

Askerliği daha öncesinden tecil etmiş olan öğrenciler yanlarında tecilli olduğuna dair belgeyi de ibraz ederek askerlik tecillerini uzatabilmektedir.

YÖK Denkliği Var Mı?

Yurtdışında herhangi bir ülkede alacağınız diplomanın denkliği için, diplomayı aldığınız kurumun Yükseköğretim Kurulu tarafından ilgili kanun gereği tanınmış olması gerekmektedir. Yükseköğrenimlerini yurtdışında yapmak isteyen ve lise öğrenimlerini Türkiye’de tamamlayan Türk uyruklu öğrencilerin; Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)  girmiş ve taban puanı tutturmuş olmaları gerekmektedir. Zaten YGS ile yerleşemeyen öğrencilerin Avusturya üniversitelerinde okuma hakkı yoktur. Bu kriter de denklik için gerekli ve yeterli şarttır.

Öğrencilerin Çalışma Hakkı Var Mıdır?

Avusturya Hükümetinin 01.01.2003 tarihi itibariyle aldığı kararla yabancı öğrenciler gelirleri aylık 600 €’yu geçmeyecek şekilde çalışabilir.

Yüksek Lisans ve Doktora Nasıl Yapılır?

Avusturya’da Lisans eğitimi 3 yıldır. Daha sonra 1 yıl daha alınan eğitimle yüksek lisansı tamamlamış kabul edilir. Ve bu durumda doktora yapma hakkına da sahip olur. Türkiye’den lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler ALES sınav sonucu ile yüksek lisans eğitim almaya hak kazanırlar. Doktora eğitimi içinde Türkiye’de tamamladığınız Lisans ve Yüksek Lisans eğitimi sırasında sahip olunan belgeler ile başvuru yapmaya hak kazanırsınız. Bunlara ek olarak üniversitenin belirlediği eksik derslerini tamamlayarak doktora yapma hakkı kazanabilirsiniz.

Üniversite Bitince Avusturya`da Kalabilir Miyim?

Avusturya Yasalarına göre Türk vatandaşı olan bir kişi üniversiteyi Avusturya’da bitirirse iş bulduğu takdirde çalışma hakkına sahip olur.

Üniversite Kabulünün Çıkma Süresi Ne Kadardır?

Avusturya Üniversiteleri özerk bir yapıya sahiptir, yani Türkiye’deki YÖK veya ÖSYM gibi merkezi yerleştirme yapan kurumlar bulunmamaktadır. Üniversitelerin kabul şartları bölümlerine göre değişiklik göstermektedir. Bundan dolayı da üniversitelerin değerlendirme süreleri birbirinden farklı olmaktadır. Bu süreç 2 ile 10 hafta arasında değişebilmekte, genelde 5 ile 6 hafta arasında netleşmektedir.

 Öğrenci Vizesinin Çıkma Süresi Ne Kadardır?

Avusturya’da eğitimin kalitesi ve ekonomik olması nedeniyle Türkiye’den gelen öğrenci sayısındaki artış vize alımlarında sürenin uzamasını da beraberinde getirmektedir. Son zamanlarda öğrencilerin vize başvurularının sonuçlanması 2 – 10 hafta kadar sürebilmektedir. Şu anda vizelerin çıkma süresi 6 hafta civarındadır.

Öğrenci Vizesi İçin Avusturya’da Bir Banka Hesabı Açılması Gerekiyor Mu?

Evet. Vize işlemleriniz öncesinde mutlaka Avusturya veya Türkiye’de belli bankalarda hesap açtırmanız gerekir. Açılacak hesap mutlaka öğrencinin kendi adına açılmaldır. Detaylı bilgiyi ofislerimizden alabilirsiniz.

 Burs Alma Hakkım Var Mı?

Avusturya’da alacağınız eğitim sırasında uluslararası öğrencilere sunulan burs imkânlarından sizde faydalanabilirsiniz. Uluslararası öğrencilere burs vermek için kurulmuş olan E.Z.A. bu alanda en aktif olandır. Türkiye’den birçok vâkıfa da başvurabilirsiniz. Hem Türkiye’den hem de uluslararası kurumlardan burs imkânlarıyla ilgili detaylı bilgi için ofislerimizi ziyaret edebilirsiniz.

Scroll to Top
Scroll to Top